Володимир Зеленский заявив про введення економічного паспорта

Президент України Володимир Зеленський у черговому виступі заявив про введення нової форми виплат. Її будуть отримувати власники економічного паспорта. Голова комітету Національної ради реформ Міхеїл Саакашвілі поділився деталями телеканалу "Дім".

Міхеїл Саакашвілі. Фото: скріншот YouTube-відео

Президент України заявив у відео, що однією з його передвиборчих обіцянок було створення економічного паспорта українця. Це новий вид допомоги, який будуть отримувати не всі українці, а лише молоде покоління.

Саакашвілі поділився, як взагалі виникла ідея введення економічного паспорта, що треба для його отримання та яку допомогу отримають його власники.

Економічний паспорт дозволить українцю отримувати гроші від використання українських надр.

Саакашвілі поділився, що було декілька варіантів, яку допомогу вводити. Наприклад, як варіант пропонувалося щороку кожному українцю видавати гроші за користування надрами. Але виходило, що ця сума буде лише 400 грн у рік. Саакашвілі вважає такі гроші "знущанням".

Також розглядалася можливість створити суверенний фонд для інвестицій, але цей варіант теж не підтримали. Володимир Зеленський обрав третій варіант, який і озвучив.

Згідно з рішенням президента України кожна дитина, що народилася в Україні одразу ж отримає цей економічний паспорт. Гроші будуть виплачені, коли юнак або дівчина досягне 18 років. Ці кошти, а Саакашвілі підкреслив, що мова йде про приблизно $18 тисяч, можна буде витратити на власний розсуд - придбати автомобіль, витратити на навчання чи відкрити власний бізнес.

Саакашвілі підкреслив, що в Україні є запаси природних ресурсів - літію, берилію та 20% від світового запасу титану, а також поклади урану.

Таким шляхом Уряд хоче провести реформу освіти. Студент матиме змогу сам обирати ЗВО та оплатити навчання грошима, що надає йому держава. Таким чином, він "віддає" свій голос за навчальний заклад.

На думку Саакашвілі, такий метод буде кращим та впливатиме на якість освіти, оскільки гроші будуть витрачатися на студентів, а не на ЗВО.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що з 12 квітня в Україні починається приймання першокласників у школи, які треба документи зібрати батькам.

Також ми писали, що на державну службу не можна буде вступити без складання іспиту з української мови.

Нагадуємо, що Міносвіти звільнило школярів від складання державної атестації, кому пощастило.