Нові тарифи ОСББ та управляючих компаній

ОСББ та УК вже зараз зайнятися перерахунком вартості обслуговування, але їм ще треба домовитися про нові тарифи з власниками багатоквартирних будинків. Чому ж ціни ростуть та на скільки зміниться тариф, спрогнозував UBR.

Багатоквартирний будинок. Фото: скріншот YouTube-відео

З початку 2021 року мінімальна заробітна плата в Україні зросла до 6000 грн, а в грудні вона буде вже становити 6500 грн. Відповідно, підвищення соціальних стандартів життя призведе й до росту тарифів цих компаній, оскільки збільшаться й витрати.

Голова Асоціації професійних управителів нерухомості Андрій Нікончук розповів, що собівартість обслуговування дому складає приблизно 6 грн за метр кубічний за мінімальний набір послуг. Тому, "середня мінімальна ставка" повинна складати 7-8 грн /м3.

У кожного багатоквартирного будинку ціна обслуговування встановлюється індивідуально, тому що в одному будинку можуть частіше прибирати, працює консьєрж чи світло горить у під'їзді цілодобово.

Також тариф залежить й від кількості жителів у будинку та його стану. Якщо це, наприклад, старий будинок зі зношеними комунікаціями, то тариф може складати й 20 грн.

До слова, найдорожчий тариф ОСББ встановив в одному з будинків Харкова - 23 грн за максимальну кількість послуг.

Однією з причин підвищення тарифу вказано підвищення "мінімалки" протягом останніх років. Це впливає на розмір ЄСВ та оплату праці персоналу. Приблизно ця сума складає до 60% від обсягу усього тарифу на утримання будинку.

Однак, управляючі компанії обов'язково повинні погодити нові тарифи з жильцями, озвучивши нові тарифи на загальній нараді. До слова, повідомити жильців про підвищення тарифу ОСББ та УК повинні за 2 тижні.

Деякі експерти пропонують Уряду дозволити ОСББ та УК автоматично проводити перерахунок тарифу через рівень інфляції та підвищення "мінімалки".

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що НКРЕКП дозволила збільшити потужності подачі електроенергії. Це призведе до ремонтних робіт по зміні проводки в багатоквартирних будинках.

Також ми писали, що українцям треба сплатити податок на нерухомість, хто у списку та до якого числа це треба зробити.

Нагадуємо, що на засіданні Кабміну було прийняте рішення щодо тарифу на електроенергію для населення.