Зеленський обіцяє юним українцям відчутну фінансову допомогу

Ще у своїх передвиборчих обіцянках чинний президент України Володимир Зеленський заговорив про введення ще оного виду паспорту - економічного. З того часу пройшло майже два роки й 19 березня президент знову заговорив про новий документ. Голова держави розповів, що юні українці зможуть отримати кошти завдяки "економічному паспорту". Його слова опублікувала пресслужба Офісу президента України.

Паспорт громадянина України. Фото: скріншот YouTube-відео

Володимир Зеленський зауважив, що дуже скоро українцям буде презентований механізм цього паспорту.

Ідея президента України полягає у тому, щоби кожній дитині після її народження на рахунок надходили заощадження від реалізації державою природних надр. Як тільки дитині виповниться 18 років, тобто вона досягне повноліття, їй віддадуть ці гроші. Сума стане своєрідним стартовим капіталом для юного українця.

До слова, ця ідея не нова, в Арабських Еміратах кожен громадянин отримує певну суму на свій рахунок від продажу нафти. Різниця з нашою країною полягає у тому, що гроші отримають на рахунок тільки молоде населення.

До слова, про введення "економічного паспорта" Володимир Зеленський заговорив знову після рішення РНБО щодо зняття ліцензії з 19 компаній на користування та видобуток надр, пов'язаних з країною-агресором - Росією.

Також у свої передвиборчій кампанії Володимир Зеленьский обіцяв, що гроші молоді українці зможуть витратити на власний розсуд, тоді як зараз мова йде тільки про навчання.

Тобто після 18-річчя юнаки й дівчата зможуть зняти гроші з рахунку та витратити їх на навчання. Ще одна умова - ВНЗ повинен знаходитися тільки на території України.

До слова, рентну плату за використання надр сплачують в державний та місцеві бюджети. У нинішньому році прогнозується, що ця сума буде 40,6 млрд грн. Якщо ці гроші розподілити серед усіх українців, то вийде сума в 1000 грн за рік.

Якщо підрахувати, скільки дітей віком до 18 років проживає в Україні, то ця цифра складає приблизно 7,7 млн осіб. Виходить, що сума за рік складе 5300 грн за рік. До 18 років можна накопичити 100 тисяч грн.

Однак, ці гроші держава й зараз використовує, тому якщо бюджет втратить 40 млрд грн, це буде дуже відчутно. Можливо, тільки частину від цих доходів держава буде відкладати на рахунки дітей. Тоді за 18 років може накопичитися лише 10 тисяч грн.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що вже з 12 квітня розпочинається приймання дітей у перший клас, що треба знати батькам.

Нагадуємо, що з 1 квітня набирають чинності зміни стосовно надання амбулаторної допомоги, в Міністерстві охорони здоров'я розповіли деталі.

Також ми писали, що Кабмін пообіцяв надати грошову допомогу українцям, скільки й кому можна розраховувати на допомогу.