За що можуть припинити нараховувати пенсію

За виплату та нарахування пенсій відповідає Пенсійний фонд України. Саме там проводять всі індексації, нараховують доплати та надбавки. Але є й випадки, коли Пенсійний фонд може призупинити виплату пенсій. Причину, з якої таке може статися, назвала голова Пенсійного фонду у Донецькій області Наталія Рад, повідомляють Новини Донбасу.

Пенсійні виплати. Фото: скріншот YouTube-відео

Виявилось, що окрім нарахування пенсій, спеціалісти Пенсійного фонду ще й збирають дані про пенсіонерів.

Зараз усі громадяни отримують виплати від Пенсійного фонду чи на підставі досягнення віку або у зв'язку з інвалідністю через відділення банків та "Укрпошти".

Банки, своєю чергою, передають інформацію до Пенсійного фонду про тих громадян, що протягом року не отримували пенсію. Мова йде про ті випадки, коли громадяни не знімали довгий час зі своєї банківської картки гроші.

У такому випадку Пенсійний фонд може запросити підтвердження статусу пенсіонера й поки цього не буде зроблено, виплати призупинять нараховувати.

Рад підкреслила, що такі вимоги Пенсійний фонд виніс для всіх банків, що вповноважені в країні проводити виплати пенсій громадянам.

В основному, припинення виплат може загрожувати людям з підконтрольних територій України, що не можуть в період пандемії по тім чи іншим причинам отримати гроші.

Але вихід з такої ситуації є. За словами Рад, такому громадянину потрібно звернутися в найближче відділення поштового зв'язку "Укрпошти".

Там він засвідчить, що є законним отримувачем пенсії й тоді йому виплати будуть приходити не на картку, а на поштове відділення.

Вказано, що такі процедури з підтвердження особи проводяться вже давно, задовго до початку конфлікту на Донбасі й потрібні вони у тих випадках, щоб інші особи не змогли отримувати пенсію за померлого громадянина.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що НКРЗІ підтримало рішення про підвищення послуг "Укрпошти". Його пропонується проводити у два етапи, відомі строки.

Також ми писали, що українцям повідомили, як отримувати пенсію в 10 тис. грн без додаткових накопичень.

Нагадуємо, що деяким пенсіонерам Уряд обіцяє додати щомісяця до їх виплат додатково по 400 та 600 грн.